Τρίτη 29/5/2018 - Έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια

 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Αθήνα, 25.5.2018

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια

 

 

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος, με αίτημα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, υλοποιείται από την ερχόμενη Τρίτη 29.5.2018, η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης εισαγωγικών δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας μέσω του portal.olomeleia.gr. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ήδη δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Συμβούλιο Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.  

 

Σύμφωνα, με 39 αποφάσεις  της Γενικής Επιτροπείας Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων που εκδόθηκαν σήμερα (επισυνάπτονται) και αφορούν όλα τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, η ερχόμενη Τρίτη 29.5.2018, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας  ηλεκτρονικής κατάθεσης εισαγωγικών (μόνο) δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα Διοικητικά Εφετεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των δικογράφων πρέπει να γίνεται σε format.pdf (με έκδοση adobeacrobat 9 ή μεταγενέστερη).

 

 

Η ως άνω εξέλιξη είναι ένα εξαιρετικά θετικό πρώτο βήμα, καθώς διευκολύνει σημαντικά την καθημερινή άσκηση της δικηγορίας και επιτρέπει την εξοικονόμηση χρόνου για τους συναδέλφους. 

 

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια  και ιδίως :

α) να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα πολιτικά δικαστήρια , το οποίο παρουσιάζει δραματική καθυστέρηση .

β) να εξασφαλιστεί η δυνατότητα προσωποποιημένης παρακολούθησης της ροής δικογράφου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας

γ) να διευρυνθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης σε όλα τα δικόγραφα ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων,

δ) να προβλεφθεί ψηφιοποίηση του φακέλου, ηλεκτρονική αποστολή των απόψεων της διοίκησης και ηλεκτρονική πρόσβαση των διαδίκων, στις υποθέσεις των διοικητικών δικαστηρίων.

ε) να υπάρξει πλήρης διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της δικαιοσύνης, μεταξύ τους και με το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών.

 

 

Για πληροφορίες σχετικά με τη νέα διαδικασία οι συνάδελφοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο συνάδελφο της αρχής εγγραφής του ΔΣΑ, Αναστάσιο Σμυρνή, στο τηλ. 210-3639380 και ώρες: 09.00 – 14.30.  

 

 

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας

των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

 

Δημήτρης Βερβεσός

Επισυνάπτονται οις 39 Αποφάσεις της Προέδρου της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ευτυχίας Φουντουλάκη

Αρχεία: 
Ελληνικά
Τύπος Επικαιρότητας: 

Σχόλια

Αξιότιμε κε Πρόεδρε της Ολομέλειας, Δυστυχώς δεν είναι ακριβές ότι στις 29.05.2018 υλοποιήθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια, καθότι σε πολλούς δικηγορικούς συλλόγους (όπως στον ΔΣ Ζακύνθου) το portal της Ολομέλειας δεν παρέχει την δυνατότητα αυτή, ούτε υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή. Οπότε, σας παρακαλώ κάντε ό,τι απαιτείται, ως πρόεδρος της Ολομέλειας, προκειμένου να υλοποιηθεί όντως η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια.Σας ευχαριστώ.Μετά τιμής,Αίας ΡετσίναςΔικηγόρος Ζακύνθου 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ;; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;; ΓΙΑΤΙ ΤΟ LINK ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΔΣΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ