Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων μετά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων Υπουργών για μέτρα στήριξης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων

 

**

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 25.3.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων Υπουργών για μέτρα στήριξης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως εξειδικεύτηκαν με τα αναγραφόμενα σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από το οποίο διαφαίνεται η εξαίρεση των δικηγόρων από εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη, για μια σύγχρονη κοινωνία, πανδημία. Η υγειονομική κρίση αυτή, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μας αφορά όλους και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, στα πλαίσια και της κοινωνικής του αποστολής, ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως στο χώρο των Δικαστηρίων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών. Παράλληλα, συνέβαλε, με δαπάνες του, στην προμήθεια αναγκαίου ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία μας και διοργάνωσε εθελοντικές αιμοδοσίες.

Οι προτάσεις του δικηγορικού σώματος για την αναγκαία αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων έγιναν με καθυστέρηση δεκτές από την Πολιτεία, ιδίως για τα Δικαστήρια περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, όπου εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό συλλειτουργών της δικαιοσύνης και πολιτών.

Οι συνέπειες της κρίσης αυτής, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθούν και από τη διάρκειά της, αφορούν όλη την κοινωνία. Τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ληφθεί, έχουν νεκρώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη.

Το δικηγορικό επάγγελμα έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων που η Πολιτεία επέβαλε, την αποχή των δικαστικών επιμελητών, την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών που δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες. Επί της ουσίας, τα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά. Οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ). Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα μέτρα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κορυφαίοι Υπουργοί, όπως και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Και ξαφνικά, όπως φαίνεται, με την άνω ανακοίνωση, σε αντίθεση με τα προρρηθέντα, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει επαρκή εξήγηση για την διαφαινόμενη αιφνίδια αλλαγή της στάσης της. Η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να αναφέρεται σε οικονομικά δεδομένα. Και τούτο, διότι μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, έχει δοθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης και επιπρόσθετα υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει στα αποθεματικά του κράτους και ο λογαριασμός ανεργίας αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΔ, που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίας αποκλειστικά με εισφορές των δικηγόρων. Ούτε, βέβαια, είναι δυνατή η εξίσωση ανόμοιων περιπτώσεων, προς δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων.

Σημειώνεται ότι, από  στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης και στα πλαίσια εξειδίκευσής τους, το δικηγορικό σώμα, ως προς την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, συζήτησε και τη θέσπιση κριτηρίων για τους δικαιούχους, θέση που υπερέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι το επίδομα θα το λάβουν ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει, καθώς και από την οικονομική ασφυξία της μακροχρόνιας μνημονιακής περιόδου. 

Για το δικηγορικό σώμα, που διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία, η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, ταυτόχρονα δε και θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, στην Κυβέρνηση επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους. Και αυτό δεν μπορεί  να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμιμη ούτε ηθική βάση.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή:

Αντιτίθεται σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττομένων κλάδων της Οικονομίας.

Ζητά την υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη των δικηγόρων.

Καλεί τους δικηγόρους βουλευτές, που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, να παρέμβουν άμεσα για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αποφάσισε:

1. Να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για να ζητήσει άμεση επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

2. Να συλλεγούν υπογραφές από τους δικηγόρους της Επικράτειας, μέσω ειδικής πλατφόρμας του portal της Ολομέλειας, επί κειμένου διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για την αδικαιολόγητη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης.

3. Να εκδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τα οποία θα δημοσιευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

4. Να συγκληθεί εκτάκτως, με κάθε πρόσφορο μέσο, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για τη λήψη αποφάσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητά της, όπου θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, μεταξύ άλλων η παραίτηση των Προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η μη συμμετοχή δικηγόρων σε κάθε είδους Επιτροπές του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και κάθε άλλη πρόσφορη μορφή δράσης.

Τέλος, δηλώνουμε ότι οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες με κάθε τρόπο και μέσο στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δοκιμάζει τη Χώρα.

 

--- Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα με τις δηλώσεις, παρεμβάσεις και επίσημες ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών για το ζήτημα.

Συνημμένα

 800dikigoroi.pdf

Ελληνικά
Τύπος Επικαιρότητας: 

Σχόλια

Μάλιστα, παίρνουν τα 800 κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών όπως λ.χ. εστιάτορες (και σωστό είναι) που τέλος πάντων με το delivery και το take away έχουν κάποια έσοδα και όχι εμείς που πήγαμε στο μηδέν. Τον κ. Βρούτση τον αφήνω ασχολίαστο, τον χαρακτηρίζει άλλωστε η πολιτική του διαδρομή. Για τον κ. Γεωργιάδη έχω να πω ότι αποδείχθηκε πολιτικά παπατζής σε διάστημα μόλις 7-8 μηνών θητείας, ήταν αυτός που θα ενίσχυε την αγορά, τον μικρομεσαίο και τον ελεύθερο επαγγελματία, αμ δε.Επειδή τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον Πρόεδρο, αισιοδοξώ ότι θα πετύχει τελικά να το πάρουμε κι εμείς. Αν όχι, τότε φρονώ ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά.

Για άλλη μια φορά νοιώθουμε εμείς οι μαχόμενοι -τουλάχιστον- δικηγόροι ότι μας αντιμετωπίζουν σαν εξ ορισμού "πλούσιους" εκτός απ' το εξ ορισμου "απατεώνες". Και φυσικά ότι, αν υπάρχουν γυναίκες, αυτές αποκλείεται να είναι μαμάδες ή αν είναι, θα έχουν σίγουρα την οικονομική άνεση να αφήσουν τα παιδιά σε (τσεκαρισμένα υγιείς) νταντάδες όσο αυτές εργάζονται, αφού οι παππούδες αποκλείονται. Δηλαδή εξ ορισμού πλούσιες όπως είπαμε. Και η εργασία αυτή; Όλοι οι μαχόμενοι δικηγόροι κλείνουμε κερδοφόρα ντιλς σε ηλεκτρονικές τηλεδιασκέψεις αυτόν τον καιρό προφανέστατα. Με πελάτες από άλλο πλανήτη που δεν έχουν πληγεί από τη παγκόσμια οικονομική κρίση. Τί πιο λογικό τώρα που έκλεισαν όλα τα δικαστήρια και όλες οι δημόσιες και μη υπηρεσίες.. Καλά να πάθουμε λοιπόν (??)

Πάλι στη φάπα ! Τώρα μέτρα του τύπου "συλλογή υπογραφών", "ψηφίσματα διαμαρτυρίας" και άλλα παρόμοια, θα έχουν την ίδια κατάληξη, όπως, άλλωστε, όλες οι "αντιδράσεις" μας σε μέτρα που μας θίγουν τα τελευταία χρόνια. Πλέον η ανυποληψία, την οποία απολαμβάνουμε, είναι μνημειώδης !!! Να μην ξεχάσουμε να εκφράσουμε και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Συν-αδέλφους μας Βουλευτές της Κυβέρνησης και μη, για την έμπρακτη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.   

Για τους ταλαίπωρους μαχόμενους δικηγόρους δεν επαρκούν τα χρήματα. Για τα κόμματα όμως επαρκούν,13,5 εκατομμύρια ευρώ επιβάλλεται να δοθούν στα κόμματα εν μέσω κρισης, λόγω κορονοιού.Δυστυχώς κανείς δεν μας υπολογίζει, ούτε εμάς ούτε τους υπόλοιπους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, μας θεωρούν πλούσιους ακόμη και αν έχουμε πρόβλημα επιβίωσης, θα το βρουν μπροστά τους, θα έρθει η ώρα.  

ΤΙ ΞΕΦΤΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ. 600 ΕΥΡΩ ΣΕ ΒΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΨΥΧΤΗ ΕΛΕΟΣ , ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ.ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στην από 30.03.2020 Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την εξειδίκευση από την κυβέρνηση των μέτρων στήριξης των επιστημονικών κλάδων αναφέρεται "... Η εξαγγελία καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ, για τον μήνα Μάϊο, σε όλους τους δικηγόρους, αποτελεί αναγνώριση εκ μέρους της Κυβέρνησης, της ανάγκης οικονομικής στήριξης του δικηγορικού κλάδου." . Πουθενά δεν αναφέρεται πως το επίδομα θα καταβληθεί (αν καταβληθεί και  με ποιούς όρους) υπό την προϋπόθεση πως τα μέχρι σήμερα μέτρα παρατείνονται και για τον μήνα Μάιο. Μέχρι τότε όμως, αναρωτήθηκε κανείς εκ των εκπροσώπων μας, πώς θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, χωρίς να εργαζόμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ;;; Λεπτομέρειες θα πει κανείς... Άλλη μια φορά ημίμετρα... Κατά τα λοιπά, παραπονούμαστε γιατί ουδείς μας σέβεται και άπαντες μας λοιδορούν ...